Kliknite na sliku da zatvorite ovaj prozor

Saturday, August 6, 2016

Yugodom: Enterijer stana po ukusu ex-yu nostalgičara



Ovo mesto pruža priliku da uz sav komfor današnjice, iskusite lepote SFRJ dizajna i sve to u centru Beograda.

Pošto se Mario Milaković vratio sa studija iz inostranstva, rešio je da se smesti u stari stan na Dorćolu i opremi ga u stilu moderne ali sa nameštajem koji mu je bio dostupan, i finansijski i fizički. To je bio onaj koji je proizveden u SFRJ! Zadovoljan rezultatima u izdavanju jedne sobe preko servisa AirBnB, rešio je da kompletan stan opremi u duhu minulih ex-yu vremena. Tako je nastao Yugodom – kako Mario zove ovaj neverovatan stan.


Ovaj prostor je i stan i muzej, ili kako njegov tvorac sam kaže – boravišni muzej.

Ovog proleća Mario je podelio prostora u dve fizički nezavisne celine – u manji stan tj. Yugodom Studio i u veći sa terasom i odvojenom spavaćom sobom odnosno Yugodom Suite. Sve je to imalo za cilj što veći stepen komfora i udobnosti za goste, kaže Mario za Moju firmu.


Na zidovima Yugodoma se nalaze originalni filmski plakati iz ex-yu perioda i svaka soba je posvećena različitoj deceniji SFRJ.

Na zidovima Yugodoma se nalaze originalni filmski plakati iz ex-yu perioda i svaka soba je posvećena različitoj deceniji SFRJ. Soba inspirisana kinematografijom šezdesetih nosi naziv „Ljubav i moda“, sedamdesete su omaž zabranjenim filmova i nose naziv „Misterije organizma“ po kultnom Makavejevom ostvarenju, dok je soba osamdesetih dobila naziv „Nije lako sa muškarcima“ po istoimenoj komediji.


Tikrizni ventilator potiče iz Trsta. Iako nije proizveden u SFRJ mnogi Jugosloveni i Jugoslovenke su Trst doživljavali kao njihov i odlasci u kupovinu tamo legenda su koja živi i danas. Mario ga je kupio na Bajlonijevoj pijaci…


Gosti iz inostranstva žele iskustvo koje će biti lokalno, autentično, imaju interesovanja kao što su istorija, politika, dizajn, arhitektura, estetika… Svaki gost doživljava Yugodom na svoj način – za nekog je to nostalgija, neko će ga prepoznati kao stan svoje bake, a ako su mlađi njima će možda zaličiti na scenografiju serije Mad Men.


Ipak, ono oko čega se svi slažu jeste osećaj udobnosti, ušuškanosti i prijatnosti koju Yugodom pruža, kaže Mario.


Izvor: Moja firma, foto: Stefan Đaković

No comments:

Post a Comment