Kliknite na sliku da zatvorite ovaj prozor

Saturday, August 6, 2016

Tko je najbolje "skinuo" Tita na filmu?



DAN MLADOSTI je, stoga, logično je da će sve vrvjeti titoidnim tekstovima, a mi smo se odlučili pozabaviti Titom na filmu.

Poznato je da je neprežaljeni vođa bio vatreni filmofil i obožavao vesterne, ali u isto je vrijeme i njegova životna priča bila kao stvorena za film. Karizmatični vođa i simbol revolucije, ne samo u ovim krajevima već i u cijelom svijetu gdje je također ostavio nezibrisiv politički trag.

Kad na sve to dodate mitove i legende koje su o njemu raspredali, Tito je vrhunska filmska "roba", za života i nakon smrti i bez obzira radilo se o njegovu djetinjstvu, mladosti, ratnim godinama ili onom što je uslijedilo.

Stoga, nije iznenađenje da je lista poduža.

Ivan Beresnjev "U planinama Jugoslavije"


Film o borbi jugoslavenskih pаrtizаnа protiv njemаčkog okupаtor započeo je kao rusko-jugoslavenska koprodukcija, ali prilično je brzo prerastao u problem jer kontrolu je preuzela vodeća sovjetska kuća Mosfilm, a filmski Staljin je ubrzo postao daleko važniji lik od Tita, Pavelić i Mihailović.

Očekivano, nakon sukoba Tita i Staljina film je zabranjen jer u prvom se redu nije svidio Titu koji nije želio svoje pobjede dijeliti s nekim drugim, a pogotovo ne o filmu o Jugoslaviji u kojem svi pričaju ruski.

Ipak, Ivan Beresnjev daleko je od najgoreg Tita na filmu, a Jugoslaviji je ovo bila potrebna lekcija da uskoro započnu sa što kvalitetnijim domaćom produkcijom.

Vjekoslav Afrić "Živjeće ovaj narod"



Afrić je u spomenutom "U planinama" igrao i partizana Ivu i Dražu Mihailovića, nešto kasnije zaigrao je Tita, a i redatelj je prvog partizanskog filma "Slavica". Ukratko, Afrić je u kratkom vremenu nanizao velike uspjehe. Partizanske uspjehe.

Ipak, u filmu "Živjeće ovaj narod" prema djelu Branka Ćopića nije baš imao previše vremena razmahati se u omanjoj ulozi Josipa Broza.

Doslovno vam može promaći ako trepnete u pogrešnom trenutku.

Rade Šerbedžija "Bombaški proces"


Josip Broz je 1928. uhićen nakon što su u zagrebačkom stanu u koji je samo povremeno dolazio otkrivene bombe, a zbog svega je osuđen na pet godina zatvora. Branko Ivanda snimio je mini seriju u toj epizodi iz njegova života, a uloga mladog revolucionara pripala je Radi Šerbedžiji.

Gledajući fotke mladog Tita i Šerbedžije u filmu, mogli bismo reći da je Rade odličan izbor, a i nema sumnje u njegove glumačke sposobnosti. Šerbedžija je, navodno, baš kao i Marko Todorović, provodio sate pred ekranom proučavajući Tita u svakom dokumentarcu kojeg se mogao dokopati i trudio se što bolje "skinuti" ga, od gestikulacije do osmijeha.

Iako se smatra da je uloga mladog Tita zbog nepostojanja video materijala lakša, mnogi su zaključili da je Šerbedžija svoj posao odradio kreativno i s puno mašte.


Lazar Ristovski "Igmanski marš"


Igmanski marš je jedna od najpoznatijih i najslavnijih epizoda iz perioda Narodno-oslobodilačke borbe i jedinstvena operacija te vrste u svijetu.

"Igmanski marš" je i ime srpsko-slovensko-crnogorskog partizanskog filma redatelja Zdravka Šotre iz 1983., a snimljen je prema knjizi "Igmanci" Živojina Gavrilovića. Osim Živojinovića, Štimca i Štrljića, u filmu se pojavljuje je Lazar Ristovski u ulozi Tita.

Nažalost, ovo nije uloga Tita koja se čekala. Štoviše, smatra se jednom od manje uspješnih.


Zlatko Vitez "Pogrešna procena"


Branko Ivanda u razgovoru za Večernji list izjavio je da je uloga Tita u "Bombaškom procesu" isprva trebala pripasti Zlatku Vitezu, no, budući da su svi glumci koji su trebali zaigrati Tita morali proći stroge provjere, prekrižen je s liste (kao i dvadesetak drugih glumaca) i ta mu je čast pripala tek puno kasnije.

Vitez je u TV projektu Miroslava Aleksića iz 1987. napokon zaigrao Tita, a tvrdi da su mu poziv uputili nakon što je redatelj zaključio da mu je "dosta Srba u toj ulozi i da je napokon vrijeme da ga zaigra i Hrvat".


Richard Burton "Sutjeska"


Richard Burton jedan je od poznatijih glumaca u ovoj ulozi, ali to definitivno nije zasluga izvedbe već činjenice da se radi o svjetski poznatom glumcu u ulozi najveće jugoslavenske zvijezde. Štoviše, Burtonova uloga tijekom godina se bezbroj puta znala naći na udaru kritika i mnogi je smatraju uvjerljivo najgorom.

Inače, Tito ga je osobno izabrao za ulogu, a kola priča da je tijekom snimanja često znao zaviriti u čašicu i da je rijetko bio trijezan.

"Burton je poslijepodne bio potpuno neupotrebljiv jer se napije za tri sekunde! Ja sam ga držao oko struka, kamera mu snima samo glavu. Ja ga držim oko struka, on stoji na nekoj stijeni, drži neki govor, a da je pao nikada se više ne bi vratio. Sjedio sam i na prvoj projekciji s Titom kad smo gledali baš taj materijal kada je ovaj pijan glumio i Tito kaže: Pa ja nisam bio ovako pijan u ratu", otkrio je u jednom intervjuu Bata Živojinović.


Marko Todorović "Užička republika"/"Odlazak ratnika, povratak maršala"/"Dani AVNOJ-a"/"Četrdeset osma - zavera i izdaja"


Pokojni srpski glumac Marko Todorović domaćoj je publici najvjerojatnije poznat po ulozi Milana iz filmskog serijala "Žikina dinastija", ali radi se o glumcu koji je starijim gledateljima poznat i po tome što se najviše puta našao u ulozi Josipa Broza. Čak pet puta (film, TV i kazalište).

Njegov prvi "izlet" bio je u "Užičkoj republici", ali bila je to uloga lišena dijaloga pa se sve svelo na činjenicu da su Tito i Todorović jednostavno slični. No, ulogu je imao prilike razviti gotovo do savršenstva i mnogi koji su Tita osobno poznavali tvrde da je bio uvjerljivo najbolji.

Njegovim najboljim izdanjem smatra se ono u filmu "Odlazak ratnika, povratak maršala" Save Mrmka gdje je, tvrde, bio "najležerniji, najprirodniji i najbliži onom intimnom Titu".


Mihailo "Miša" Janketić "Licem u lice u Napulju"


Televizijski film "Licem u lice u Napulju" iz 1983. Dejana Ćorkovića, dao nam je još jednog Tita. Ovog puta, uloga Josipa Broza pripala je Miši Janketiću dok se Petar Banićević u istom filmu našao u ulozi Winstona Churchilla.

Budući da je na internetu prilično teško pronaći ovaj film, možemo tek konstatirati da je sličnost s pravim Titom prihvatljiva. ali oni koji su gledali Todorovića u drami "Tito-Churchill, strogo povjerljivo" tvrde da Janketiću nije pošlo za rukom liku dati toplinu koju mu je dao Todorović.


Vojislav Brajović "Tito i ja"/"Žućko"


Vojislav Brajović na prvu djeluje kao glumac kojeg nikada ne biste stavili u ovu ulogu, ali nakon što smo malo proletjeli filmom "Tito i ja" u potrazi za dobrim screenshotom, naišli i smo na jedan koji funkcionira prilično dobro.

Reklo bi se da "ima ono nešto". Posebno oko očiju. Liku Tita vratio se 2012. u filmu "Žućko" u režiji Gordana Matića.


Dragoljub Ljubičić "Tito po drugi put među Srbima"


Film Želimira Žilnika iz 1993. posebna je pojava i teško se uklapa u ostatak ponude na ovoj listi, ali uvrstili smo je upravo zbog specifičnog pristupa.

Iako je zapravo besmisleno pričati o uvjerljivosti Dragoljuba Ljubičića, radi se o vjerojatno najzanimljivijem projektu jer glumac odjeven u Tita baulja Beogradom, priča s ljudima i pokušava otkriti što narod misli.

Inače,  ovaj igrano-dokumentarni eksperiment završio je privođenjem svih uključenih.

Boris Svrtan "Spika na spiku"/"Tito"



Hrvatski glumac Boris Svrtan imao je dovoljno vremena proučiti ulogu, a mnogi ga se sjećaju upravo po ulozi u kazališnim hitovima "Spika na spiku" i "Spika 2" koju je još početkom devedestih igrao u Gavelli, HNK-u, Histrionima i Kerempuhu.

Godinama kasnije, ulogu je imao prilike ponoviti u igrano-dokumentarnoj seriji Antuna Vrdoljaka "Tito" iz 2011. Nažalost, kritika mu ovog puta nije bila naklonjena, u prvom redu zbog Vrdoljakova pristupa liku i djelu Josipa Broza koji je uznemirio duhove.

Političari su se po dobrom starom običaju ponovno počeli prepucavati oko serije, pristupa i načina na koji je Tito portretiran, a uloge su pale u drugi plan.

Radko Polič "Falsifikator"


Kada biste prvu fotografiju Radka Poliča pogledali izvan konteksta, teško je da biste zaključili da glumi Tita.

No, na ovoj iz daljine Josip Broz bez ikakve je sumnje Broz prva asocijacija.



Iznenadio se čak i Polič koji je u jednom intervjuu rekao da mu se ideja pojavljivanja u ovoj ulozi oduvijek činila suludom, a predlagali su mu je i ranije, ali ju je odbijao zbog toga jer ne sliči na Broza.

Međutim, nakon što ga je Goran Marković nagovorio i nakon što je vidio snimke, ugodno se iznenadio.


Dragan Bjelogrlić "Ravna Gora"


Da ne trošimo previše vremena na revizionistički aspekt filma, u prvom redu valja reći da je uloga Dragana Bjelogrlića ono na što su mnogi kritičari najpozitivnije reagirali.

Ostatak je tek staromodna i patetična serija s "novim" nacionalističkim spinom priče o četničkom vođi.

Sam glumac je u razgovoru za Blic izjavio: "Tito je ogromna politička figura, a za mene kao glumca je izuzetno inspirativno to što je on čovjek pun kontroverzi, čovjek vrlo mistične biografije, čovjek s mnogo različitih lica. Za jedne je božanstvo, za druge kriminalac, zločinac. To su sve inspirativne kategorije za glumca koji igra takav lik. Naravno, nije lako".


Dragan Despot "Narodni heroj Ljiljan Vidić"


Čak i u 2015. najgledaniji domaći film u kinima je onaj koji nas vraća u Drugi svjetski rat. No, ovog puta s većim razlikama.

"Narodni heroj Ljiljan Vidić" u ovoj važnoj ulozi ima Dragana Despota koji uopće ne nalikuje  Titu, ali to očito nije bila ni namjera jer izostao je vučjak koji je za potrebe filma zamijenjen pudlicom.

No, "Broz Power" ne slabi ni dan danas, a radi se o drugom najgledanijem hrvatskom film u ovom stoljeću. Vrijedi spomenuti još jedan jako veliki domaći hit koji je pogledalo više od 100 tisuća gledatelja - "Maršal".

Što bi tek bilo da je lik u filmu pravi Tito, a ne luđak u šinjelu. 


BONUS: Carsten Norgaard


Za kraj smo ostavili i jednog glumca kojeg valja neprestano isticati i imati na umu ako bilo koji stranac ikad naumi snimiti film ili seriju o Brozu.

Naravno, riječ je o danskom glumcu Carstenu Norgaardu kojeg ste imali prilike gledati u seriji "The Man in the High Castle" i koji vas je vjerojatno natjerao da barem jednom izgovorite: "Hej, ovaj lik stvarno izgleda k'o Tito".


Pljunuti Tito, ali nacist. 


izvor: index.hr

No comments:

Post a Comment