Kliknite na sliku da zatvorite ovaj prozor

Sunday, July 10, 2016

Priče iz boljih vremena: Kako su YU bendovi dobili ime

Sedamdesetih i osamdesetih godina ex-Yu muzička scena izrodila je brojne velikane muzike i ostavila neizbrisiv trag. Svaki put kada se govori o bivšoj Jugoslaviji, prva asocijacija koja gotovo svima padne na pamet jesu ex-Yu rock i punk grupe. Godinama, sastav ovih grupa se mijenjao, ali se njihova popularnost i popularnost njihovih pjesama nije umanjivala. Neke od grupa bivše Jugoslavije, poput Riblje Čorbe, Bajage i instruktora, Parnog Valjka, i dan danas traju i odolijevaju zubu vremena, a one koje su nestale nastavile su da se pamte po dobrim pjesmama. Osim po svojim pjesmama, ex-Yu rock bendovi prepoznatljivi su i po svojim jedinstvenim imenima koja su ih upisala u istoriju, a kakve je teško pronaći u današnje vrijeme.



Inspiracija tog vremena, više maštovitosti ili nešto treće?

Studentski dani po kafanama

Jedna od prvih grupa, osnovana davne 1962. godine u Sarajevu, su Indexi, prepoznatljivi po svom psihodeličnom prizvuku, neponovljenom vokalu Davorinu Popoviću i nezaboravnoj pjesmi „Bacila je sve niz rijeku“. Grupa, koja je na sceni opstala punih 40 godina, dobila je naziv Indexi jer su tadašnji njeni članovi bili studenti. Danas, na pomen riječi indeks, većini prvo pada na pamet grupa, a tek onda studentska knjižica, što dovoljno govori o njihovom uticaju.

Bilo je popularno da studenti u to vrijeme osnivaju rock sastave, kao znak bunta i borbe protiv autoriteta i politike koja je u tim godinama vladala. Branimir Johnny Štulić, tada student Filozofskog fakulteta u Zagrebu, i sam je pratio ovaj trend. Kako je bio zaljubljenik i u sevdah, prvobitan naziv grupe koju je osnovao početkom 70-ih bila je Balkan Sevdah Band, ali je, nezadovoljan ovim nazivom, tražio novo ime za svoj bend. Tako je, sjedeći za šankom Teatra TD u Zagrebu, proslavljajući rođenje kćerke njegovog prijatelja Đoke Grgca kome je posvećena pjesma Jablan, nastao naziv Azra, što na arapskom znači djevica. Inspiracija za ovaj naziv Johnnyju je ipak bila pjesma „Der Asra“, njemačkog poete Heinricha Heinea, čije je stihove znao napamet. Tako je Azra 1977. godine „krštena“ za šankom, ali nije jedina grupa koja je dobila ime u kafani. Valjda je bilo najjednostavnije sjesti u omiljeni lokal i pričati o imenu za bend, jer uz koju čašicu i mašta proradi.

Desilo se to i Bori Đorđeviću, frontmenu grupe Riblja čorba. Stari Beograđani znaju da je termin „riblja čorba“ zapravo beogradski sleng za menstruaciju, ali sam nastanak benda ima i pozadinsku priču. Prvi prijedlozi bili su Bora i ratnici, zatim Popokatepetl i na kraju šaljivi Borin prijedlog po kome se bend i danas zove. O sudbini imena Riblja čorba ipak je odlučio novinar Zoran Predić, koji je sjedio za susjednim stolom i, očito oduševljen Borinim prijedlogom, u „TV reviji“ objavio članak o novom bendu Riblja čorba. Tako se 1978. godine Riblja čorba „zakrčkala“ i riješene su sve nedoumice i nesuglasice oko naziva grupe.

Ipak, pravo kafansko ime ima grupa „Galija“, čiji su osnivači braća Milosavljević, Predrag i Nenad. Ova dva brata očito nisu puno razmišljala o imenu, već su svoj bend prozvali po imenu kafane u kojoj su se najčešće skupljali i u kojoj je postignut dogovor o osnivanju grupe. Kafana „Galija“ je još od 1938. godine, kada je počela s radom, bila utočište mnogih niških umjetnika i boema.

Običaji, mitovi i istorija kao inspiracija

Nemoguće je govoriti o gitari a pri tome ne spomenuti Vlatka Stefanovskog, virtuoza koji na svojoj gitari proizvodi vrhunske zvukove. On je 1. januara 1976. godine osnovao dobro poznati makedonski sastav Leb i sol. Manje je poznato otkud potiče ime ovog benda. Inspiracija se u tom periodu tražila u bilo čemu, pa tako i u narodnim običajima i tradicijama. Naziv ovog benda vezan je upravo za običaj Južnih Slovena da se gostima prilikom ulaska u kuću ponude hljeb i so. Slična je priča i kada je u pitanju grupa Kerber, prvobitnog naziva Top. Inspiracija za njihov novi naziv je bila mitologija, u njihovom slučaju grčka. Kerber je ustvari biće iz grčke mitologije, troglavi pas sa zmijskim repom koji čuva ulaz u Hadovo podzemno carstvo. Upravo ovo biće su izabrali jer su željeli zvučno i jako ime za svoj bend, a Kerber je u tom trenutku članovima grupe izgledao kao pravi izbor.

Iako su inspiraciju za mnoge tekstove autori pronalazili u ljubavi, kada je riječ o imenima bendova ljubav ipak nije bila na prvom mjestu za većinu njih, što ne važi za grupu EKV (Ekatarina Velika). Prvi naziv ove grupe bio je Katarina Druga. Prvobitni gitarista benda Gagi Mihajlović dva puta je imao djevojku po imenu Katarina. U doba nastanka grupe aktuelna je bila „druga“ Katarina pa je tako grupa ponijela ime Katarina Druga. Kad je Mihajlović napustio grupu zadržao je pravo na ime, a ostali članovi nisu željeli da mnogo mijenjaju naziv po kome su bili poznati. Stoga, naziv grupe preimenovali su po ruskoj carici Katarini II koja je bila poznata kao Katarina Velika, dodali E ispred imena i tako dobili novi naziv za bend – Ekatarina Velika, ili skraćeno EKV.

Baš kao i EKV, i KUD Idijoti su u svom imenu imali „slovo viška“. U vrijeme kada je ova grupa nastala mnogi su ispred imena dodavali skraćenicu za vokalno-instrumentalni sastav – VIS, a oni su odlučili da se narugaju ovoj tradiciji i dodaju skraćenicu za kulturno-umjetničko društvo – KUD, te slovo J u riječi idioti. Tako je 1981. godine nastala grupa KUD Idijoti, poznata i po svom interesantnom sloganu koji glasi „Kud Idijoti prođu tu trava ne raste“.


Nedostatak inspiracije u najpoznatijim imenima

Nekima je inspiracije ipak nedostajalo, ali to nije uticalo da imena njihovih bendova ne postanu planetarno popularna. Tako su Parni Valjak i Bijelo Dugme, dvije najpopularnije grupe u bivšoj Jugoslaviji, dobile naziv po svojim pjesmama „Ja sam parni valjak“ i „Kad bih bio bijelo dugme“. Ništa bolje nije ni sa Prljavim Kazalištem, čiji članovi dugo nisu mogli naći pravi naziv za svoj bend, pa su prijedlozi bili pomalo čudni i smiješni, kao što je Zarazne bolesti. Na svu sreću, na kraju su u popularnom stripu Alan Ford pronašli idealan naziv za svoj sastav. U jednoj epizodi ovog stripa članovi grupe TNT dolaze u teatar koji se zove „Prljavo kazalište“ i tako je nastao bend Prljavo kazalište.

Ne treba mnogo objašnjavati kako je grupa U škripcu dobila naziv – članovi benda su jednostavno bili bez novca i instrumenata, pa je U škripcu djelovalo veoma prikladno njihovoj tadašnjoj poziciji. Ipak, postoji i druga verzija priče o njihovom imenu. Mnogi zli jezici tvrde da je naziv „ukraden“ od britanskog sastava Dire Straits, što znači otprilike isto – u škripcu!

Ništa maštovitije ime nema ni grupa Bajaga i instruktori. Prvi Bajagin album, koji je snimio nakon odlaska iz grupe Riblja čorba, zvao se „Pozitivna geografija“, te je on članove svog benda u šali nazvao „instruktorima pozitivne geografije“. Ovaj „dodatak“ se vremenom ustalio i tako je nastala grupa Bajaga i instruktori.

Kako god ex-Yu bendovi dobili ime i koliko god njihova imena možda zvučala smiješna, neozbiljna ili ironična, vremenom su postala kultna i prepoznatljiva, a ovi bendovi su svakako obilježili jedan period u bivšoj Jugoslaviji, i to u mnogo širem smislu od muzičkog.

Foto: Thinkstock

No comments:

Post a Comment