Kliknite na sliku da zatvorite ovaj prozor

Wednesday, July 27, 2016

Poziv građanima da obilježe 75. godišnjicu ustanka: Tuzla je glavni grad u BiH koji njeguje antifašizam


U prostorijama Gradske uprave u povodu obilježavanja 75 godina od ustanka naroda i narodnosti BiH 27.7.1941-27.7.2016 održana je pres-konferencija...



...na kojoj su govorili gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, predsjednik Gradskog vijeća Jozo NIšandžić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Muhamed Čaušević i autorica izložbe koja će biti otvorena prof. Nataša Perić.

- 27.juli je dan kada su ovdašnji narodi započeli oružanu borbu proptiv okupatora i državnih izdajnika tokom Drugog svjetskog rata. Budućnost jednog grada i države određuje njihov odnos prema prošlosti i sadašnjosti, te je naša dužnost da njegujemo i poštujemo tradiciju antifašizma, a Tuzla je glavni grad u BiH koji njeguje antifašizam, te ako i drugi gradovi budu slijedili primjer Tuzle, tada će BiH biti konačno i definitivno reintegrisana, kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

- Od velikog značaja je njegovanje spomeničke i manifesticione kulture i ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a i naše antifašističke borbe obilježavanja 27.jula, a ko god udara na Tita i antifašizam, taj direktno ruši BiH. Zbog toga smo i pripremili program obilježavanja 75. godišnjice od ustanka protiv fašizma, istakao je Imamović.

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR-a) grada Tuzle Muhamed Čaušević je naglasio da je Tuzla jedini grad u BiH u kojem je gradska vlast nosilac obilježavanja antifašističkih datuma, pa i obilježavanja 75 godina od ustanka naroda i narodnosti BiH, a "naše udruženje je samo suorganizator".

- Pozivamo građane, omladinu , borce, antifašiste da se podsjete i da zajedno obilježimo ovaj značajan datum u istoriji BiH, naglasio je Čaušević.

U povodu obilježavanja ovog značajnog datuma u Narodnom pozorištu Tuzla će biti otvorena izložba pod nazivom "Tuzla je izabrala antifašizam" autorice Nataše Perić.

- U NOR-u Tuzla je bila centar pokreta i grad koji je dao veliki doprinos u borbi protiv fašizma, o čemu svjedoče 889 Tuzlaka koji su izgubili život u borbama za oslobođenje Tuzle i zemlje, kazala je autorica izložbe Nataša Perić.

U programu obilježavanja ovog značajnog datuma naše istorije odata je počast i položeni vijenci na spomen- obilježje na Husinu, na Spomenik borcima NOR-a 1941-1945 i Husinske bune, na Spomenik poginulim braniteljima domovinskog rata 1992-1995.

U programu obilježavanja će biti odata počast na spomen-obilježja na Slanoj Banji u Tuzli, na bistu Josipa Broza Tita i spomen-obilježjima svim antifašistima koji su pali za slobodu u miru i ravnopravnosti u borbi protiv fašizma.


izvor: oslobodjenje.ba

No comments:

Post a Comment