Kliknite na sliku da zatvorite ovaj prozor

Sunday, July 17, 2016

IZLOŽBA "MEMORIJALNI TURIZAM": Putevima partizana

Izložba "Memorijalni turizam" u Muzeju istorije Jugoslavije otvorena je sinoć u Muzeju "25. maj"



ZLOŽBA "Putevima revolucije - Memorijalni turizam u Jugoslaviji", nastala u okviru međunarodne platforme "Neprimereni spomenici", otvorena je sinoć u Muzeju "25. maj". Postavka se razvila iz istraživanja na temu spomeničkog nasleđa, upravljanja njime, njegovog održavanja i značenja danas.


Ubrzo nakon završetka Drugog svetskog rata spomenički lokaliteti NOB postaju mesta posete i komemoracije brojnih građana SFRJ. Već do sredine sedamdesetih godina, "partizanske" marševe, ekskurzije i izlete, nazvane "Putevima revolucije", pohodilo je oko dva i po miliona građana, a do kraja iste decenije ovaj broj popeo se na oko četiri miliona posetilaca godišnje.

Na primerima spomeničkih lokaliteta s područja cele bivše države, predstavljenih i arhivskim foto-materijalom, izložba problematizuje kako se spomenici NOB uključuju u turističku ponudu, kako je ona artikulisana od sredine sedamdesetih do raspada SFRJ.

Umetnici koji su se pridružili trenutnoj postavci izložbe u Ljubljani i Beogradu prikazuju uži i širi spektar pitanja u suočavanju sa zajedničkom prošlošću i nasleđem zemalja nekadašnje Jugoslavije - od socijalizma i kapitalizma, revizionizma, zaborava i prinudnog sećanja do naizgled lakih tema kao što su obilasci i razgledanje, putovanja... Posetioci izložbe takođe će moći da vide zbirku fotografija memorijalnog turizma, nastalu kroz otvoreni poziv za fotografije iz ličnih arhiva stanovnika svih zemalja bivše Jugoslavije. U njenom okviru biće prikazano i petnaest skulptura/modela spomenika iz kolekcije Muzeja istorije Jugoslavije.

Izložba je do sada bila prikazana u Zagrebu, Sarajevu, Kraljevu, Nišu, Šapcu i Ljubljani, a do kraja godine biće predstavljena u Beogradu, Puli, Splitu, Karlovcu i Skoplju.


EKIPA

KONCEPT izložbe osmislili su Lana Lovrenčić i Milan Rakita, gostujući umetnici su Dejan Habiht, Siniša Labrović i Tanja Lažetić, a na projektu u organizaciji Grupe arhitekata i Muzeja istorije Jugoslavije, radila je velika grupa istraživača - saradnika iz celog regiona.

izvor:http://www.novosti.rs/


No comments:

Post a Comment