Kliknite na sliku da zatvorite ovaj prozor

Saturday, June 11, 2016

Tito mu je ponudio automobil po želji, skromni Alija Sirotanović uzeo 'fiću'

Tito mu je ponudio automobil po želji, skromni Alija Sirotanović uzeo 'fiću'



Jedan od najpoznatijih rudara u Bosni i Hercegovini, ali i regionu, Alija Sirotanović, preminuo je 13. maja 1990. godine.

 Sirotanović je postao poznat nakon što je sa svojih osam rudara, za osam sati rada iskopao 152 tone uglja i tako srušio dotadašnji rekord Rusa, Alekseja Stahanova, za čak 50 tona.

Brojne su anegdote koje se dovode u vezu sa Sirotanovićem.

Navodno da mu je Josip Broz Tito ponudio da sam izabere nagradu za uspjeh, a Sirotanović je rekao da bi jedino volio - veću lopatu. Napravljena je specijalno za njega i nazvana - "sirotanovićka". Ali, kako je Tito insistirao da uzme još nešto, neki automobil po želji, skromni Sirotanović je izabrao „fiću“. I kamion daske, kako bi zagradio neku njivu.

Sirotanović je rođen 1914. godine u Trtorićima kod Breze. Bio je udarnik i junak socijalističkog rada. Nakon što je 24. jula 1949. godine oborio svjetski rekord u kopanju ugljena, postao je živa legenda, simbol radničke klase.

Lik Alije Sirotanovića se našao i na novčanici od deset tadašnjih dinara.

Jedna mala ulica na periferiji Breze nosi ime Alije Sirotanovića, a u krugu rudnika stoji njegova bista. Grupa Zabranjeno pušenje posvetila mu je pjesmu pod nazivom "Srce, ruke i lopata". Umro je u 76. godini, 13. maja 1990. godine, u siromaštvu.

No comments:

Post a Comment