Kliknite na sliku da zatvorite ovaj prozor

Friday, August 19, 2016

Možda Jugoslavija više ne osvaja zlato, ali se u Riju orila himna “Hej Sloveni”




Himna “Hej Sloveni” nastala je 1941. godine i dugo je važila za zvaničnu himnu Jugoslavije, ali je raspadom državne zajednice brzo i zaboravljena. Upravo zato su brojni naši gledaoci ostali u šoku kada su začuli prve tonove ove melodije na Olimpijskim igrama.
Anita Vojdarščik , Foto: Profimedia.rs

Mnogi od nas su osetili blagu nostalgiju nakon što je Poljakinja Anita Vojdarščik osvojila zlatnu medalju u bacanju kladiva. Razlog za to je intoniranje himne Poljske, koja neodoljivo podseća na zvaničnu himnu Jugoslavije “Hej Sloveni”.

Ono što je malo manje poznato je i činjenica da se himna “Hej Sloveni” napisala upravo pod inspiracijom poljske himne  “Jeszcze Polska nie zginela”. Nju je napisao Samuel-Samo Tomašik, Slovak po nacionalnosti, a pesmi je dao naziv “Hej Slovac”, pa joj je kasnije promenio ime i posvetio je svim Slovenima.



Tomašikova pesma brzo se proširila i postala pesma nacionalnog poziva na jedinstvo u svim slovenskim

zemljama. Kod većine slovenskih naroda doživela je brojne jezičke transformacije. Pevana je kao himna još na panslovenskom kongresu u Pragu 1848, na kojem se delegat Vatroslav Lisinski izjasnio kao prvi Jugosloven.

Upravo zbog toga, ona neodoljivo podseća na himnu koju smo zdušno kao deca u školi pevali na svakoj svečanosti koja je organizovana, a ko zna, možda i našim sportistima donese sreću na Olimpijskim igrama.

izvor:http://www.direktno.eu/

No comments:

Post a Comment