Kliknite na sliku da zatvorite ovaj prozor

Monday, August 15, 2016

Dačić i Vulin lažu: Haag nije oslobodio Miloševića





VINKOVCI - Posljednjih dana su srpski mediji, pa čak i oni koji se smatraju ozbiljnima, objavljivali izjave srpskih ministara Ivice Dačića i Aleksandra Vulina, kako je Haag oslobodio Slobodana Miloševića "svake krivice" za zločine u BiH, ali, eto, mediji u Europi to nisu objavili jer žele ustrajati u predrasudi da su Srbi i Milošević krivci za rat.

- Nema krivice Miloševića, SR Jugoslavije i Srbije, srušene su laži o genocidu i ratnim zločinima koje su bile osnov za kažnjavanje Srbije i srpskog naroda. Siguran sam da će kad tad doći vrijeme za priznanje, kao u slučaju Iraka, da je Srbija bila napadana na osnovu lažnih i pogrešnih optužbi. Svjesno ili nesvjesno, Haški sud je ovom presudom to već učinio – slavodobitno je sinoć izjavio Ivica Dačić, a Vulin ide tako daleko pa kaže kako je Haag, tobože, "potvrdio ispravnost politike" koju je vodio Milošević i Srbija, misleći valjda kako su srpski zločini u BiH bili opravdani. 

- Haški tribunal je dobi zadatak da nas pomiri, zemlje u regiji, da nas stavi u jednu ravan. To nije uspio. E pa kada takav tribunal prizna da Milošević nije sudjelovao u organiziranom zločinačkom pothvatu onda je jasno da je Srbija bila u pravu – mudruje opskurni Vulin. 

No, sve te laži je opovrgnula Radio Slododna Europa koja danas objavljuje priopćenje što ga je dobila od Haškog tribunala. Srpski mediji nisu objavili, ali Radio Slobodna Europa otrkiva kako je tobožnju vijest o "oslobađanju" Miloševića objavila Russia Today na svojoj internetskoj stranici, a tekst naslovljen "Milošević oslobođen, NATO mašinerija ide dalje" potpisuje izvjesni Neil Clark. Taj Clark u tekstu navodi kako je na suđenju Radovanu Karadžiću "Slobodan Milošević oslobođen svake odgovornosti za ratove koji su se vodili od 1991. do 1995.". U odgovoru Haškog tribunala se opovrgavaju tvrdnje o "oslobađanju" Miloševića krivice za ratne zločine.
- Sudsko vijeće u Karadžićevom procesu došlo je do saznanja predstavljenog u paragrafu 3460, strana 1303, da nema dovoljno dokaza da je Slobodan Milošević bio dio zajedničkog kriminalnog pothvata (plana čišćenja teritorija od nesrpskog stanovništva). Sudsko vijeće je također utvrdilo da je Milošević pružao pomoć bosanskim Srbima u ljudstvu i oružju tijekom rata. Sudsko vijeće nije donijelo nikakav zaključak u odnosu na Miloševića, nije se bavilo njegovom krivicom tijekom suđenja Karadžiću. Milošević nije ni optužen niti osuđen u Karadžićevom predmetu. Činjenica da je netko dio ili da nije dio zajedničkog kriminalnog pothvata u predmetu u kojemu on nije optuženi, nema nikakve konzekvence za njegov predmet i njegovu vlastitu odgovornost – navodi se u priopćenju Haškog tribunala. 

I u dijelu srpske političke javnosti vijest o navodnom oslobađanju Miloševića primljena je s rezervom pa su je objavili rijetki mediji, a nitko je nije komentirao. Oporbenjak i veliki kritičar Miloševića i njegove politike, vođa Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak "optužio je danas ministre Ivicu Dačića i Aleksandra Vulina da svojim izjavama žele da režim Slobodana Miloševića, čiji su dio bili devedesetih godina prošlog stoljeća, oslobode historijske krivice za nacionalističku ratnu politiku i zatražio njihovu smjenu". 

- Politika Miloševićevog režima, čije su prve žrtve bile autonomne pokrajine – Vojvodina i Kosovo, završila je svoj bilans sa četiri
izgubljena rata, četiri milijuna raseljenih, više od 130.000 ubijenih i jednim međunarodno presuđenim zločinom genocida – izjavio je Čanak i začepio usta Vulinu i sličnima. 

No comments:

Post a Comment