Kliknite na sliku da zatvorite ovaj prozor

Monday, July 11, 2016

Podgorica: Obilježen Dan sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše Jugoslavije




U organizaciji Foruma Bošnjaka Crne Gore, danas je u Podgorici obilježen Dan sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše Jugoslavije u periodu od 1991. do 2001. godine. Obilježavanju je prisustvovao veliki broj građana, a skupu su se odazvali i predstavnici vlasti, političkih partija i diplomatskog kora.

U spomen parku Pobrežje u Podgorici, na dan kada se obilježava i Dan sjećanja na Srebrenicu, polaganjem ruža, obilježen je Dan sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše Jugoslavije.

Mirsad Rastoder iz Foruma Bošnjaka Crne Gore, kazao je da ova organizacija obilježavanjem ovog datuma iskazuje saosjećanje sa porodicama svih žrtava ratova od 1991. do 2001. godine.



„I upozoravamo da se bez iskrenog suočavanja s prošlošću i njegovanja kulture sjećanja, ne možemo približavati civilizovanim narodima. Zbog toga bi trebalo pokrenuti drugačiji odnos u obrazovnom sistemu, ali i u medijskoj prezentaciji svega onoga što nam se dešavalo tih godina. Danas je 21 godina od jednog od najstrašnijih zločina, gdje je 8 hiljada ljudi ubijeno u Srebrenici. Dužni smo makar da učinimo toliko da sjećajući se na sve te žrtve, na neki način se odužimo njima i potomstvu ostavimo poruku da se čuvaju svih zlih ideja i zlih namjera u raznim vremenima“, kazao je Rastoder.



On je poručio da obilježavanje Dana sjećanja na Srebenicu još uvijek nije uvršteno u zvanični kalendar značajnih datuma u Crnoj Gori.

„Forum Bošnjaka apeluje da ovaj događaj bude dio zvaničnog kalendara. Smatramo da bi to bio dug nas kao društva i države u cjelini“, istakao je Rastoder.



Današnjem obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostoru bivše Jugoslavije d 1991. do 2001. godine prisustvovali su predstavnici Vlade Crne Gore, predstavnici političkih partija, kao i brojni građani. Obilježavanju su prisustvovali i predstavnici Islamske zajednice u Crnoj Gori, zatim ambasador Bosne i Hercegovine u Podgorici Đorđe Latinović, kao i predstavnici ambasade Turske u Crnoj Gori, na čelu sa ambasadorom Serhatom Galipom.

izvor: kodex.me

No comments:

Post a Comment