Kliknite na sliku da zatvorite ovaj prozor

Sunday, June 26, 2016

Kad se radničke ruke slože: Proizvode milijun pari cipela godišnje i izvoze u 30 zemalja!



TIJEKOM Domovinskog rata, kada su se tvornice u Hrvatskoj „prodavale“ za 1 kunu, tvrtka Ivančica je, 1992. godine, postala dioničko društvo u vlasništvu malih dioničara, sadašnjih i bivših zaposlenika tvrtke. Danas je Ivančica iz Ivanca jedna od rijetkih tvrtki u Hrvatskoj čiji su većinski vlasnici zaposlenici, a upravo su zaposlenici i članovi uprave i nadzornog odbora tvrtke. Da takav oblik vlasništva danas odlično funkcionira u svom suvremenom obliku, najbolji su dokaz, uz mnogobrojne nagrade i priznanja, svakako radnici koji nerijetko u tom poduzeću provedu čitav radni vijek. Ivančica je danas vodeći proizvođač dječje obuće u Hrvatskoj, ima i vlastiti brand, financijski je stabilna i izvozno orijentirana.


Od 6 pa do 762 zaposlena

Uspješna poslovna priča počela je davne, poratne 1946. godine, kada je nekoliko postolara udružilo svoje ideje, iskustva i znanja te su zajedničkim snagama pokrenuli maleni obrt. Od tada je prošlo punih sedam desetljeća, država u kojoj su započeli s radom u međuvremenu se raspala, Hrvatska je bila razorena ratom, a gospodarstvo pretvorbom i privatizacijom, smjenjivali su se ministri, predsjednici i premijeri, no iz svih tih turbulencija, koje mnoge tvrtke, na žalost, nisu preživjele, tvrtka iz Ivanca izrasla je još jača.

Prebrodivši brojne transformacije, krize i promjene koje su se događale na tržištu, od male postolarske zadruge, koja je brojila samo 6 zaposlenika, Ivančica se razvila u vodećeg proizvođača dječje obuće u Hrvatskoj te danas zapošljava čak 762 radnika.

„Iako je broj radnika višestruko narastao, duh onog početnog radnog entuzijazma i radničke solidarnosti, od davne 1946. pa do danas, ostao je potpuno isti“, kaže za Index Nada Zver, direktorica Ivančice u kojoj se svakoga dana proizvede čak 5.000 pari cipela, što je više od milijun pari godišnje. U maloprodajnoj mreži diljem Hrvatske Ivančica danas ima preko 30 dućana, uređenih prema novom shop konceptu, a cipele iz Ivanca izvoze se i u više od 30 zemalja svijeta.



Poduzeće desetljećima osigurava egzistenciju čitavim obiteljima

„U strukturi prihoda u 2016. preko 50 posto poslovnih prihoda ostvarujemo upravo izvozom vlastitog branda Froddo na kojem, uz tim dizajnera, rade i ortopedi, pedijatri, dječji psiholozi pa čak i roditelji i djeca“, kaže direktorica tvrtke u kojoj je danas zaposleno 598 žena i 164 muškaraca. 69 zaposlenih je u maloprodajnoj mreži, 173 čini upravu i logističku podršku, a 520 radnika zaposleno je u proizvodnji. Ove godine Ivančica obilježava 70 godina rada tijekom kojih je u pogonima radilo i po nekoliko naraštaja iz istih obitelji, te danas u tvornici rade unuci i praunuci nekadašnjih zaposlenika. U Ivančici je trenutno zaposleno i dvadesetak bračnih parova te dvoje radnika koji na posao dolaze još od 1975. godine te je iza njih čak 41 godina radnog staža. Prosječan staž zaposlenika je 23,17 godina, a prosječna starost 43,5 godina.

„Prema strateškim planovima, planira se rast količina i poslovnih prihoda po stopama od 5-6 posto godišnje, što će se ostvariti prvenstveno kroz rast izvoza Froddo cipela na najznačajnija izvozna tržišta, a to su Njemačka, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Osim na ta tržišta, Ivančica danas cipele izvozi i u zemlje bivše Jugoslavije, zemlje Beneluksa, Irsku, Cipar, Singapur, Norvešku, Švedsku, Švicarsku, Litvu i dr. a, uz brojne nagrade i priznanja,tvornica je i dobitnik Zlatnog ključa za najboljeg izvoznika u Austriju u 2015.godini“, kažu iz Froddo tima. U cilju stvaranja još snažnijeg brenda za domaće i inozemno tržište Ivančica je u srpnju prošle godine pripojila i trgovačko društvo Bambi d.o.o. te je i tako i taj poznati brend postao dio Froddo brenda


Glavni sastojak uspješnog poslovanja su zadovoljni radnici te spoj tradicije i inovacija

Ostali važni sastojci opstanka na tržištu su tradicija proizvodnje obuće, konstantno ulaganje u nova znanja i vještine zaposlenika, stalne prilagodbe na nove izazove iz okruženja, kontinuirane investicije, orijentiranosti na izvoz i usmjerenost na kupca i tržište.

„Da bi se proizvela cipela, potrebno je stotinu ruku, stoga Ivančica kontinuirano ulaže u nove kadrove provođenjem internih ili eksternih edukacija te zapošljavanjem mladih i sposobnih ljudi koji žele doprinijeti razvoju poduzeća ali i hrvatskog gospodarstva. Inovacije su neophodne za opstanak na tržištu stoga kontinuirano ulažemo u razvoj inovacija i poboljšanje proizvoda, kao i samog procesa proizvodnje primjenjujući nove tehnologije.

Ulaganjem u proizvodnu opremu i informacijske tehnologije, te praćenjem digitalnih trendova, Ivančica uspješno konkurira na domaćem, ali i na inozemnim tržištima. U svom asortimanu ponosno ističemo inovacije poput Unique fit tabanice koja jednoj cipeli daje dvije širine te personalizirane tenisice i papuče na kojima djeca mogu izraziti svoju maštu i kreativnost, te sama obilježiti obuću“, kažu iz Ivančice, a mi im želimo sretan 70 –i rođendan.

No comments:

Post a Comment